Spoločnosť dobrého jedla


Mladá argentínska kuchyňa dokázala spojiť tradície španielskych osadníkov, znalosti európskych prisťahovalcov a pôvodné receptúry pôvodných obyvateľov s vynikajúcimi vínami vyrábanými jej vinárstvami.

Výsledkom je pozoruhodný katalóg chutí, ktorý je tak rozmanitý a rozsiahly ako samotné územie Argentíny, dostatočne veľký a veľkorysý na to, aby pojal mnohofarebnú škálu možností, keď si spolu sadáme k stolu a vychutnávame.

Párovanie argentínskych vín má niektoré míľniky známe veľkej väčšine a iné, ktoré sú prekvapivejšie. Vo všetkých prípadoch ide o nečakané gastronomické spolky a iné evidentnejšie, ktoré sa pokúsime zrevidovať, aby ste si vynikajúce argentínske vína mohli vychutnať v čo najlepšej spoločnosti.

Najobľúbenejšie páry medzi Argentínčanmi vychádzajú na povrch pri grilovačkách. Okolo grilovačky plnej vynikajúceho hovädzieho mäsa, ktoré sa potichu pečie na žeravých uhlíkoch, nebude nikdy núdza o ľudí, ktorí odzátkujú dobrý Malbec. Tento emblematický kmeň argentínskych vinárov sa pozoruhodne spája s pečeným červeným mäsom. Dobré telo a sviežosť tohto červeného vína prirodzene podčiarkuje vynikajúcu chuť grilovaného hovädzieho mäsa, a ak má stopu dubu, tak ešte lepšie. Ďalšou odrodou, ktorá sa ideálne spája s neuveriteľnou chuťou chrumkavého rebierka, je Cabernet Sauvignon s plným telom a intenzívnou ovocnou chuťou, je to ideálne hrozno na párovanie s grilovaným mäsom. V oboch prípadoch, pre Malbec aj Cabernet Sauvignon, by ideálnou možnosťou bola Reserva alebo Gran Reserva.

V prípade, že sa rozhodneme piecť mäso v rúre, spôsob, ktorý dokáže na miernom ohni zachovať pôvodné chute kúsku podčiarknuté aromatickými marinádami, ktoré používame, môžeme okrem Malbecu a Cabernet Sauvignon aj kombinovať táto pochúťka so Syrah alebo Merlot, koncentrované a komplexné vína, s veľkým telom vo všetkých prípadoch.

Ďalšou bežnou kombináciou pre Argentínčanov, s trochu neformálnejším tónom, je picada (verzia španielskych tapas), ktorá je zvyčajne sprevádzaná pohárom ľahkého, červeného alebo bieleho vína, ale nikdy nie v jeho ostrejšej verzii. Tento výber zvyčajne zahŕňa na stole rôzne miestne syry, vidiecke klobásy (salame alebo kreolské chorizos), nakladaný jazyk, niektoré studené jedlá, ako je vitel toné (založené na rybách) a dokonca aj rezne. Nebudú chýbať ani improvizované šaláty či nejaká zemiaková omeleta. V týchto prípadoch by pohľadnica mohla byť doplnená o reprezentačný futbalový zápas v televízii, ako dokonalý plán.

Ak budeme viac skúmať v prípade párovania vín so syrmi, mohli by sme sa držať kánonov a spomenúť si na zásadu anglického spisovateľa Hugha Johnsona, ktorá hovorí: „Čím tvrdší syr, tým viac tanínov podporuje. Čím je krémovejší, tým viac kyslosti potrebuje.“ A touto cestou sa dostaneme k ďalšej obľúbenej argentínskej fúzii, ktorou je syrová pizza Mozzarella s vínom Moscato, sladké biele víno vyrobené z hrozna Moscatel a jedinečným procesom výroby vína, z ktorého sa získava mušt s nízkym obsahom alkoholu, sladký a s prirodzeným sýtením. . Gastronomická spoločnosť, možno nenáročná, ktorá ponúka zaručený úspech v tradičných susedských pizzeriách.

V tomto sprievodcovi gastronomickými spoločnosťami, ktoré sú najhlbšie zakorenené v argentínskom podnebí, by sme mohli vymenovať nedeľné čerstvé cestoviny s dobrým červeným vínom. Tento pár, ktorý má jednoznačne taliansky pôvod, si vyžaduje rodinné teplo, ktoré zahŕňa starých rodičov a vnúčatá zhromaždených v záhrade a skúmajúc tú konkrétnu anekdotu, ktorá zvyčajne spája rodiny pri stole. Ravioli, cannelloni alebo špagety preliate paradajkovou omáčkou a strúhaným syrom Parmigiano sa zvyčajne kombinujú s Malbecom, Cabernet Sauvignon alebo Merlotom, sviežimi a ovocnými červenými.

Typické jedlo ako locro, kreolský recept s pôvodnými koreňmi, hustý guláš, ktorý kombinuje kukuricu, fazuľu pallares a tekvicu s kusmi mäsa a bravčového mäsa pri dlhom varení, ktoré zahusťuje jeho konzistenciu; vyžaduje svieže a aromatické biele víno. Locro sa úžasne kombinuje s pohárom dobrého bieleho vína zo severozápadu, Torrontés zo Salty by v tomto prípade mohol byť najlepšou voľbou, hoci Sauvignon Blanc, Tocai alebo Viognier bez prechodu cez sudy by sa tiež mohli dobre prispôsobiť.

Ďalším typickým jedlom, ktoré pochádza tiež zo severozápadného regiónu a ktoré sa obzvlášť dobre spája s bielym vínom Torrontés, sú empanadas salteñas. Tieto autentické pochúťky sú všeobecne známe pre svoju intenzívnu a korenistú chuť. A keďže horkosť a horkosť rovná sa „oheň“ na podnebí, dôležitý je v tejto kulinárskej spoločnosti kontrapunkt, ktorý dobre predstavuje agilné, svieže a ľahké biele víno ako Torrontés, ktoré skutočne dokáže trochu upokojiť ten pikantný pocit.