Vinárstvo

Vinárstvo na brehu rieky Río de la Plata v juhoamerickom Uruguai má rozlohu 50 hektárov na pôvodnej usadlosti založenej v roku 1909, kde Juan de Narbona založil jedno z prvých vinárstiev v krajine. Verní tradícii v roku 1990 obnovili usadlosť, v roku 1998 začali s výsadbou vinohradov a v roku 2010 začali s výstavbou nového vinárstva v pôvodnej usadlosti s cieľom dorábať výhradne vína vysokej kvality.

Súčasťou sú aj malé plochy s ovocnými stromami, ktoré harmonizujú s vinohradmi a sú určené na výrobu marmelád a sirupov. Patrí sem aj výroba sušienok, syrov, parížskeho pečiva a olivového oleja.

V tomto vinárstve ožijú všetky zmysly, aby podstúpili jedinečný zážitok, degustáciu a vône, ktoré sú podstatou našej snahy.

Vinohrady

Kľúčom k úspechu je vyváženosť. Predpokladom úspechu je neustále štúdium odrôd a ich rastu a prispôsobenia sa pôde. S každým výhonkom viniča sa zaobchádza jednotlivo. Hektárové výnosy sú nízke, aby sa mohli dosahovať ciele v oblasti kvality.

Dnes tu je približne 15 hektárov, najmä s tannatom, ale aj s rulandským modrým, petit verdotom, viognierom a šírázom.

Vinobranie

Zber sa vykonáva ručne. Začína sa začiatkom februára a trvá až do polovice marca. Hrozno sa do vinárstva prepravuje v 16-kilogramových prepravkách. Vykoná sa prvotné ručné triedenie na preberacom páse, kde sa vyberú strapce, ktoré majú ideálnu zrelosť a ktoré sú zdravé. Druhotné triedenie, tentoraz bobúľ, sa vykoná na vibračnom dopravníku, aby sa docielila najvyššia kvalita.

Po tomto procese sa bobule uskladnia v nádržiach z nerezovej ocele alebo sudoch z francúzskeho duba s chladiacou vložkou na reguláciu teploty muštu, ktorý v nich bude kvasiť spolu so šupkami 10 až 15 dní.

Po liehovom kvasení sa oddelí víno od tuhých frakcií (matolín) a uskladní sa priamo v zrecích sudoch na dobu najmenej 18 mesiacov, po ktorých sa plní do fliaš.

Výroba grappy

Taktiež sa vyrába vlastná grappa. Po ukončení celého procesu sa matoliny prevezú do liehovaru, kde je destilačná jednotka. V nej je možné uložiť až 1000 kg matolín. Tieto sa zohrejú na teplotu 130 °C.

Keď sa matoliny dostanú do varu, začne sa uvoľňovať etanol vo forme pár. Destilačná aparatúra je pripojená hadom k oceľovej nádrži. V ňom cirkuluje voda, ktorá etanolové pary ochladí tak, aby kondenzovali, čím sa získa grappa.