Lucas Pfister

Lucas, argentínsky agronóm, absolvoval postgraduálne štúdium vinohradníctva a vinárstva v Montpellieri, Bordeaux a Lisabone.

Pracoval vo vinohradoch a vinárstvach na rôznych miestach sveta: Saint Emilion (Francúzsko), Margaret River (Austrália), Bolzano (Taliansko), Valle de Uco (Argentína) a na juhu Nemecka.

V roku 2013 spustil projekt 40/40 na rodinnej farme. Od roku 2015 realizuje dve vinobrania ročne. Prvé v Mendoze pre svoj projekt 40/40 a druhé v Bolzane, v Taliansku) pre vinárstvo Alois Lageder (s biodynamickou certifikáciou).

José MUÑOZ

Výnimočný tím zabezpečuje na farme La Sofía práce vo vinohradoch pod vedením Josého Muñoza, ktorý má viac než 30 rokov praxe.

Martin, Lucasov otec, a jeho dobrý priateľ Charlie sú majiteľmi farmy. Podporujú tento projekt od začiatku.

Vinohrady

LOKALITA

Vinohrady sa nachádzajú na 40. kilometri cesty č. 40, južne od Mendozy v Ugarteche.

Majú nadmorskú výšku 890 m. Podnebie je kontinentálne s veľmi slabými zrážkami (ročný priemer je 230 mm).

To umožňuje pestovanie veľmi zdravého hrozna s minimom zásahov. Ten správny rozdiel vysokých denných a sviežich nočných teplôt umožňuje rast hrozna s výrazne komplexnou arómou.

SYSTÉMY VEDENIA

Vinohrady sa vypestovali v dvoch systémoch vedenia: mriežka (28 ha) a pergola (15 ha).

Mriežka je starobylý systém vedenia, v ktorom strapce zostávajú v tieni.

PÔDA

Farma má spolu 63 ha, z ktorých je vinič vysadený na 43 ha. Všetky kmene boli zasadené voľne (bez vrúbľovania), čo je niečo takmer jedinečné v týchto končinách planéty.

Pôda na farme je veľmi rôznorodá. V severnej časti prevláda kamenistá pôda, zatiaľ čo v južnej je piesčitejšia. Vo východnej časti a v strede je ílovitá, a smerom na západ, na podhorí Ánd, vykazuje vysoké percento obliakov žulového pôvodu s ílom a pieskom.

Hrozno

MALBEC

Jednotlivé parcely odrody Malbec boli vysadené v roku 2004. Genetický materiál pochádza z rôznych uznávaných starých vinohradov z oblasti Lujan de Cuyo.

CABERNET SAUVIGNON

Tento vinič bol vysadený v osemdesiatych rokoch a produkuje malé strapce, čo znamená nízke výnosy.

CABERNET FRANC

Vysadený v roku 2013 na kamenistej pôde s dostatočným podielom ílu, je najmladším vinohradom so stredne veľkou výmerou.

TEMPRANILLO

Zanedbaný vinič zo šesťdesiatych rokov zregeneroval Lucas.

MERLOT

Vysadená v roku 1981, táto francúzska odroda typická pre Bordeaux sa využíva v Lucasovom Blende.

BONARDA

Táto odroda je známa svojím neskorým dozrievaním a nízkym obsahom alkoholu. Tento takmer opustený vinohrad bol zregenerovaný a dáva nízke výnosy, ale koncentrované hrozno dobrej kvality.

TORRONTES

Tento vinohrad bol vysadený v šesťdesiatych rokoch formou mriežky. Dnes tieto majestátne kmene dávajú zdravé, veľmi aromatické hrozno, čo umožňuje ukázať veľký potenciál tejto odrody.

CHARDONNAY

Tento vinič bol vysadený v roku 1998 formou mriežky na pôdach s obsahom piesku a ílu. Je zavlažovaný zalievaním.

Kvasenie

PRODUKCIA

Všetky vína sa dorábajú z hrozna z rodinnej farmy, čo umožňuje garantovať kontinuitu kvality vín.

Lucas dorába vína, ktoré sú obrazom jeho kraja, jeho pôdy, podnebia, ľudí a sadeníc. Tieto vína predstavujú najvyššiu kvalitu a typológiu hrozna pestovaného na najlepších parcelách farmy.

Vína 40/40 sú známe svojou sviežosťou, eleganciou, jednoduchosťou a dlhou dochuťou.

KVASENIE

Jednoduchosť a dlhá dochuť sú výsledkom Lucasovho spôsobu dorábania vína.

Vína musia odrážať jeho interakciu s hroznom. Aby to zabezpečil, vyhýba sa všetkým technikám kvasenia, ktoré ustaľujú arómy vo víne. Nepoužíva žiadne chemikálie ani technologické prísady.

Všetky vína sú kvasené s prírodnými kvasnicami a dozrievajú 12 mesiacov v sudoch, kde prebieha kvasenie kyseliny jablčnej na kyselinu mliečnu.

SPRACOVANIE

Sviežosť je daná vhodnou kyslosťou, ktorá sa dosahuje pri skorom zbere prirodzenou cestou.

Elegancia je spôsobená nízkou extrakciou počas kvasenia, ak to celoročné počasie umožňuje, aj nižším obsahom alkoholu.

Plody nadobudnú svoj výraz elegantným a nevtieravým spôsobom vďaka prezretému hroznu.